Hrvatski

Dobrodošli na Turistička zajednica Općine Preko

Dobrodošli na službene stranice Turističke zajednice općine Preko

Poštovani gosti, dragi prijatelji, izuzetno nam je zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime turističkih djelatnika otoka Ugljana. Ugljan je jedan od najslikovitijih otoka u zadarskom arhipelagu, leži preko puta Zadra od kojega ga dijeli samo nekoliko NM široki Zadarski kanal... Dobro nam došli!
 više»

Gdje odsjesti?

Gdje otići?

Preko je prometno i administrativno središte otoka Ugljana koje se, kako mu i ime kaže, nalazi preko puta Zadra, sa starim dijelovima tipične dalmatinske arhitekture i mnoštvom ladanjskih kuća patricijskih obitelji. Mediteranski ugođaj najbolje ćete osjetiti šetajući po «lungomare» ili ispijajući omiljeno piće na nekoj od terasa s pogledom na Zadarski kanal.  više»

Poljana je pitomo mjesto u uvali koju omeđuju s jedne strane slikoviti poluotok Sv. Petar s romaničkom crkvicom istog imena iz 13. st. te nizovi kuća s druge strane, okruženi lijepo uređenim vrtovima. Mnoštvo bunara s pitkom vodom i velik broj sunčanih sati razlog su što ovdje uspijeva povrće i uvijek svježe dolazi na zadarsku tržnicu. više»

 Sutomišćica je smještena u velikoj zaštićenoj uvali koja je sigurno utočište za nautičare ( Marina Olive Island ). O vrijednim rukama domaćina svjedoče obrađeni vrtovi u kojima se ističu stabla šipka, koji dozrijeva u rujnu oko dana zaštitnice mjesta sv. Eufemije. Vrijedi pogledati barokni ljetnikovac zadarske obitelji Lantana iz 17. st.1 više»

Lukoran Slikovito mjesto puno skrovitih uvala u kojima borovi dotiču more nekad je bilo ladanjsko mjesto plemićkih obitelji iz Zadra, od kojih je najpoznatiji ljetnikovac obitelji de Ponte iz 17. st. U Malom Lukoranu govore o tome kako je ovaj kraj od davnine bio mjesto za odmor. više>>

Otok Rivanj (4,4 km2) je otok pomoraca, lijepih plaža u sjeni čempresa, pun mirisnog dalmtinskog bilja, s bogatim ribolovnim područjem i idealnim uvjetima za jedrenje, surfing i ostale sportove na vodi. Otok je povezan trajektnom linijom sa Zadrom. više»

Otok Sestrunj je sa svojih 15 km2 i razvedenom obalom s tri duboka zaljeva, prava oaza mira i tišine, posebno pogodan kao odredište za nautičare i ostale ljubitelje sportova na vodi i podmorja. Otok je povezan trajektnom linijom sa Zadrom. više»

Otok Ošljak ima 0,34 km2, 2 km obale i udaljen je samo pola NM od Preka. Najmanji je stalno naseljeni otok na Jadranu i ima zaštićeni krajobraz (od 1985. g.) na kojem masline, borovi i čempresi nadsvođuju kamene plaže. više»

Otočić Galevac (Školjić) udaljen je svega 85 metara od mjesta Preka, opsega 650 m, površine nekih 30.000 m2 i svojom veličinom spada u manje otoke zadarskog arhipelaga. više»

Ugljan je prostorno najveće mjesto na otoku s dugogodišnjom turističkom tradicijom. Smjestio se sa svojih devet zaselaka na sjeverozapadnome dijelu otoka u više pitomih uvala od kojih se po ljepoti ističe uvala Činta. više»

Kali je mjesto najpoznatijih ribara na Jadranu koji su svoja ribarska i pomorska umjeća dokazali i na svijetskim morima. Poseban pečat mu daju dvije lučice pune ribarskih brodova i ribari koji na gatovima krpaju mreže. više»

Kukljica Mjesto je smješteno na krajnjem jugoistoku otoka, blizu prolaza Ždrelac. Staru jezgru s izvornim primjerima pučkog graditeljstva od turističkog poluotoka Zelana punta dijeli velika prirodna uvala s lučicom uvijek punom ribarskim brodovima i jedrenjacima. više»

Što raditi i vidjeti?

   

Nautika Ribolov Ronjenje Šetnja, biciklizam

Pustolovno špiljarenje Otok ljubavi Plitvička jezera Kornati

Rent a boat Bike Rent a car Rent a scooter