Ribolov

Zadarski je arhipelag izrazito bogat ribom i to ne samo po količini već i po kvaliteti.
Podlanice, palamide, zubaci, panule, brancini, sipe, lignje, hobotnice... Reklo bi se - ovdje nema čega nema. Najbolje doba za ribolov je, dakako, jutro, a pravilo koje i ovdje vrijedi je: veća ješka, veća riba. Sretno!

Sportski ribolov

Dozvoljeni dnevni ulov ribe vlasnika dozvole za sportski ribolov je ukupno 5 Kg ribe i ostalih organizama + kapitalac. Dozvole za sportski ribolov (športsko-rekreativno pecanje, udičarenje, podvodni lov puškom, lov na tune) mogu se nabaviti u : lokalnom uredu Ministarstva poljoprivrede i ribarstva ili kod ovlaštenih osoba u turističkim uredima i lučkim kapetanijama.

Podvodni ribolov

Podvodni ribolov je viteška vještina. Podvodni ribolov je sport u iznimno ekstremnim uvjetima i stoga zahtjeva odličnu psihofizičku spremu.  Ma koliko sigurni bili u sebe nikada nemojte roniti sami. Nemojte precijenjivati svoje mogućnosti u želji za ulovom i kontrolirajte svoje emocije.
Podvodni ribolov definitivno je sport za one koji žele više. Neki ga zovu i najizbirljivijim ribolovom jer ribar bira koju će ribu uloviti. Znanje o podvodnom ribolovu uvijek se prenosilo između malog broja entuzijasta. Lokacije bogate ribom čuvaju se kao vrhunska tajna. Podvodni ribolov privlači sve veći broj hobista i profesionalaca svake godine.
Svaki otok daleko od obale dobar je za podvodni ribolov. Što manje ljudi na otoku, više ribe u moru. Cijeli Jadran je otvoren za podvodni ribolov, ali posebna ograničenja se primjenjuju u akvatoriju nacio

Big game fishing (lov na tune)

Big game fishing je ribolov u kojem se hvataju velike ribe, najčešće plave tune (bluefin tuna), sabljarke,  morskih psi.
Klasičan big game fishing odvija se na snažnijem i bržem brodu, na otvorenom moru, na način da se panulaje (poteže udica) ili hrani riba (baca se u more mješavina hrane koja privlaći ribu).
Svako sanja o tome da ulovi veliku ribu, ali big game fishing je nepredvidljiv do samog kraja. Morate se naoružati strpljenjem i spremnošću na akciju! A konačni rezultati će ovisiti o cijeloj ekipi.
Najbogatije područje za big game fishing  je pojas otvorenog mora otoka Blitvenice i Kornatskog Arhipelaga.
Lovi se uglavnom hranjenjem ribe (drifting), čekajući da riba zagrize. Ova tehnika na našem području postiže najbolje rezultate i omogućuje ulov najveće ribe. Moguće se okušati i u panulavanju (trolling). nalnih parkova (Kornati, Brijuni, Krka, Mljet), te za neke manje lokacije.