Hrvatski

Gastro vodič

Gastronomija zadarske regije se temelji na jelima od ribe, školjki i mekušaca, a kao prilog najčešće se servira kuhano povrće "na lešo", a sve je začinjeno domaćim maslinovim uljem koje je u ovim krajevima posebno dobrog okusa.  Kao začini se još koriste ružmarin, lovor, kapar, koromač, kadulja, bosiljak... Povrće koje se uzgaja na otocima i u zaleđu svakako možemo ubrojiti u zdravu hranu, zbog povoljne klime uspijeva više puta u godini a može se ljeti i zimi dobiti svježe na tržnicama. Prava poslastica su i jela od janjetine, naročito one s otoka Paga. Za predjelo svakako treba probati čuveni paški ovčji sir kao i posedarski pršut koji svoj okus zahvaljuje posebnom načinu sušenja. Za sve one koji vole dobar zalogaj, mirise, vina  i ugođaj Dalmacije naša regija  je prava gastro destinacija.

RESTORANI

Restoran „Pacifik“ Preko (+385 23) 286 634

Restoran „Jardin“ Preko (+385 23) 286 385

Taverna „Joso“ Preko (+385 23) 286 818

Restoran „Lantana“ Sutomišćica (+385 23) 268 264

Restoran „Frakalo“ Lukoran (+385 23) 091 563 3806

Restoran „Kaleta“ Ugljan (+385 23) 288 523

Restoran „Apollo“ Ugljan (+385 23) 288 395

Restoran “Ošljak”, otok Ošljak (+385) 091 5000 435

Konoba „Barbara“ Preko (+385 23) 286 129

Konoba „Vrulja“ Preko (+385 91) 950 0031

Konoba „Petrina“ Preko (+385 23) 286 860

Konoba „Makara“ Lukoran (+385 95) 912 1347

Bistro „Garofulin“ Poljana (+385 23) 268 328

Pizzeria „Domenik“ Preko (+385 95) 578 8843

Pizzeria - Fast food „Gajo“ Preko (+385 98) 916 4368

Pizzeria „Mocca“ Poljana (+385 23) 268 114

Pizzeria „Muline“ Ugljan (+385 23) 288 150

Bistro „Trapula“ Ugljan (+385 91) 533 4056

Pizzeria „Cima“ Ugljan (+385 23) 288 642

Pizzeria „Mareta“ Ugljan (+385 23) 288 245

Pizzeria „Azur“ Ugljan (+385 23) 288 253

Pizzeria „Jazina“ Ugljan (+385 23) 288 525