Priroda

Geografski presjek otoka Ugljana

Geografski presjek je paralelan s obližnjim kopnom, proteže se u smjeru sjeverozapad-jugoistok u dužini od 24 km i širini od 3-4 km. Ukupna je površina otoka 52 km˛, a dužina obalne linije iznosi nešto više od 70 km. Otočni je reljef izrazito brdovit, čine ga dva usporedna gorska lanca, čija se visina kreće od 100 do 300 m nadmorske visine. Brdovita visoravan ispunjava središnji dio otoka i išarana je cijelom mrežom suhozidova, koji čine labirint pješačkih staza, a rezultat su tisućljetnog krčenja tla kako bi se dobilo što više površina za maslinike. Istočna strana otoka blago se spušta u more, na čijim su se uvalama smjestila gotovo sva mjesta. Suprotna strana otoka uglavnom je divlja, strma i nenastanjena. Karakteriziraju je visoka makija i skrivene uvale bogatog podmorja koje je pravi izazov za ronioce i sportske ribolovce.

Klima otoka Ugljana

Klima otoka ima sve značajke mediteranske klime s prosječnom godišnjom temperaturom iznad 16 oC, oko 800 mm oborina i 2600 sunčanih sati godišnje.

Flora i fauna otoka Ugljana

Biljni pokrivač otoka Ugljana sadrži sve osnovne značajke mediteranske flore. Tipična vegetacija otoka, mediteranski je hrast crnika, borovi, čempresi i visoka makija, u većem dijelu otoka zamijenjena je uzgojenim mediteranskim kulturama, od kojih dominiraju masline i smokve. Ništa nije karakterističnije za otočni krajolik Ugljana od tisuća stabala maslina. Arheološki nalazi u Mulinama potvrđuju obradu maslina i proizvodnju ulja, koja traje više od 2000 godina. Maslinici imaju funkciju ekosustava pa sa svojim mikrosvijetom privlače mnogobrojne ptice pjevice. Ekološki čisto podmorje otoka Ugljana s desetak pripadajućih otoka stanište je brojnih vrsta riba, rakova, školjaka i koralja te je pravo otkriće za ronioce.